Küresel Güç “İstihbarat”

Dünyada Dış İstihbarat İstihbarat, istihbarat dünya tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Dünyanın var oluşundan beri insanoğlu bilgi edinme çabası içindedir bu çaba için teşkilatlar kurmuşlardır. Günmüzde istihbarat, İstihbarat..

Küresel Güç “İstihbarat”
Yayınlanma: Güncelleme:

Dünyada Dış İstihbarat

İstihbarat, istihbarat dünya tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur.
Dünyanın var oluşundan beri insanoğlu bilgi edinme çabası içindedir bu çaba için teşkilatlar kurmuşlardır.

Günmüzde istihbarat, İstihbarat teşkilatları var olduğundan beri dünyada bir çok olay yaşanmıştır gayri meşru cinayetler,diplomatik ilişkiler bunun gibi bir çok şey olmuştur istihbarat deyince çoğu kişinin aklına ajanlık veya saldırı gelir aslında istihbarat bilgi edinmektir.

Günümüzde dünyada bir çok istihbarat teşkilatı vardır bu istihbarat teşkilatları artık görevlerini sanaldan devam ettirmektedir casus yazılımlar ile birlikte bir çok yere sızmakta ve gereken bilgiyi almaktadır.

Günümüzdeki en önemli istihbarat teşkilatları.

1.Mossad (İsrail istihbarat’ı)

İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatıdır. Askerî istihbarat teşkilatı Aman ve iç güvenlik teşkilatı olan Şin Bet ile birlikte İsrail İstihbarat Topluluğundaki birimlerden biridir.Kurumun ana mantalitesi, kuruluşundan bugüne kadar sadece İsrail’i değil, yeryüzündeki tüm Yahudi topluluklarını olası bir saldırı veya katliam girişimine karşı koruyup kollamaktır.

2.MSS (Çin İstihbarat Servisi)

karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin (çıkarları olmayan askeri bölge) güvenlik teşkilatıdır. Pekin’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Kamu Güvenliği Bakanlığı’na yakın bir merkezde.

3.NSA (Ulusal Güvenlik Dairesi)

ABD’nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı olduğu tahmin edilmektedir. Kriptoloji üzerine uzman olan bir teşkilattır. 4 Kasım 1952 tarihinde resmi olarak kurulmuştur. Yabancı ülkelerin iletişimlerini (telefon, e-posta vs.) dinleyerek bilgi toplarlar. Ayrıca Amerikan hükümetinin iletişimini yabancı teşkilatlardan korumak da onların görevidir.

4.CIA (Merkezi İstihbarat teşkilatı)

Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

5.MOIS (İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı)

İran İslam Cumhuriyeti’nin temel istihbarat teşkilatı ve İran İstihbarat Topluluğu üyesidir. Ayrıca VAJA olarak bilinir ve daha önce VEVAK (Vezaret-e Ettela’at va Amniyat-e Keshvar) ya da MOIS olarak bilinirdi. Önceki rejimin istihbarat aygıtını devraldığı zaman başlangıçta, SAVAMA olarak biliniyordu. Bakanlık işin doğası gereği yurt içinde ve yurt dışında İran’ın üç “egemen” bakanlık kuruluşundan biridir.

6.FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi)

Rusya’nın devlet iç güvenlik kurumudur. 3 Nisan 1995 tarihinde Federal Karşı İstihbarat Servisi’nin yerini almış olup Sovyetler Birliği dönemindeki KGB’nin baş halefidir. Federal Güvenlik Servisi, karşı istihbarat, iç güvenlik ve sınır güvenliği, terörle mücadele, diğer bazı ciddi organize suçlar ile mücadele ve federal yasa ihlallerini araştırmaktan sorumludur ve doğrudan Rusya Devlet Başkanı’na karşı sorumludur.Karargâhı, Kuznetski Most Caddesi üzerinde yer almaktadır.

7.MI6 -SIS (İngiliz Gizli İstihbarat Servisi)

Birleşik Krallık’ın dış istihbarat teşkilatıdır. Temel olarak, İngiltere’nin ulusal güvenliğini sağlamak için denizaşırı bilgilerin gizlice toplanması ve analizi ile görevlendirilmiştir. İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5 ile karıştırılmamalıdır. SIS, İngiliz istihbarat teşkilatlarının bir parçasıdır ve kurumun yöneticisi İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na karşı sorumludur.

8.GRU (Baş İstihbarat Dairesi)

Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatıdır. Daha öncesinde Sovyetler Birliği’nde Kızıl Ordu’ya bağlıydı. GRU Rusya’nın en büyük istihbarat teşkilatıdır.

9.RAW (Araştırma ve Çözümleme kanadı)

Hindistan’ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. Bu (o zamana kadar hem yerli ve hem de yabancı istihbaratı ele alan) İstihbarat Bürosu tarafından üstlenilen istihbarat toplama boşluklarına maruz kalarak 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturuldu.Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükûmeti’ni ikna etmiştir.Böylece R&AW ilk Direktörü Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kuruldu.

10.MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı)

1965 yılında Millî Emniyet Hizmeti yerine kurulan,[4] Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine ve millî gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan gelecek mevcut ve muhtemel tehditler hakkında bilgi toplamak, önlem almak ve gerekli durumlarda ilgili makamları uyarmakla görevli bir teşkilattır.

11.ISI (Pakistan İslam Cumhuriyeti İstihbarat Teşkilatı)

Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin ana istihbarat teşkilatıdır. Görevi kritik ulusal güvenlik operasyonları ve istihbarattır. ISI ilk olarak 1947 Hindistan-Pakistan Savaşı sırasında İstihbarat Bürosu ve Askeri İstihbarat arasındaki koordinasyonu sağlamak için kurulmuştur. Ancak diğer iki teşkilatın zayıflaması ve ISI’ın Sovyet-Afgan Savaşı sırasında CIA ile birlikte Mücahitlere verdiği destek ve Afgan İç Savaşı sırasında Hint-İran destekli Kuzey İttifakı’na karşı Taliban’a verdiği destek ile büyük bir güç kazanmış ve Pakistan’ın en büyük istihbarat teşkilatı haline gelmiştir.
Pakistan derin devlet’i olarakta bilinmektedir.

12.BND (Federal İstihbarat Servisi)

Almanya’nın gizli haber alma servisidir. Merkezi Berlin’dedir. 6.500 personeli vardır (2019). Şu anki başkanı Bruno Kahl’dır. Kurucusu ünlü Nazi casusu Reinhard Gehlen’dir. Almanya’nın 300 yerinde casus evleri vardır. Amt für Militärkunde (Ordu Bilim Ofisi) adlı bir bölümü vardır. Bütçesi 1,08 milyar €’dur.

13.ASIS (Avustralya Gizli İstihbarat Servisi)

Avustralya ulusal dış istihbarat kuruluşudur. Hem karşı istihbarat dahil olmak üzere diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ile bağlantıya geçmek hem de deniz aşırı istihbarat toplamadan sorumludur. ASIS, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) ve Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile karşılaştırılabilir.

14.DGSE (Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü)

Fransa’nın dış istihbarat teşkilâtıdır. İngiltere’nin MI6 ve Amerika Birleşik Devletleri’nin CIA’inin Fransız eşdeğeri DSGE, Fransa Savunma Bakanlığı başkanlığında etkinlik gösteren ve istihbarat ve casusluk korunmasını sağlayan, iç muadili DGSI (İç Güvenlik Genel Müdürlüğü) ile birlikte çalışan, özellikle yurt dışında milis ve karşı istihbarat operasyonlarını gerçekleştirerek ulusal güvenlik sağlayan bir kurumdur. Diğer çoğu istihbarat örgütleri gibi, etkinlikleri ve örgütlenme detayları gizlidir.

15.CSIS (Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi)

Kanada’nın başlıca ulusal istihbarat servisidir. Bu toplama, analiz, raporlama ve Kanada’nın ulusal güvenliğine yönelik tehditler üzerine istihbarat yaygınlaştırılmasında ve yurt dışında Kanada ile ilgili gizli ve açık operasyonları, yürütmekle sorumludur. Aynı zamanda rapor veren ve milletin güvenliğini tehdit edici ulusal güvenlik konularında ve durumlarda Kanada hükümetine bilgi verir.


16.Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi

SVR Rusya Federasyonu dışında istihbarat ve casusluk etkinliklerinden sorumludur. 1997 yılında SVR’nin yabancı ülkelerde birçok casus olarak altı kez dağıtılan Rus Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye (GRU, Ana İstihbarat Direktörlüğü) ile iş birliği içinde çalışmakta olduğu bildirilmektedir.SVR yabancı istihbarat örgütleri ile anti-terör iş birliği ve istihbarat paylaşımı düzenlemeleri ile müzakere yetkisi ve Rusya Başkanlığı’na analiz ve istihbarat dağıtılmasını sağlamaktadır.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.