Selamün aleyküm kıymetli kardeşlerim 5. Dersimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Şeytanı aeyhillanenin huzurdan kovulup mühlet istedikten sonra allahımıza verdiği cevap şöyle oldu قَالَ فَبِمَٓا اَغْوَيْتَنٖي لَاَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقٖيمَۙ..
Selamün aleyküm kıymetli kardeşlerim 5. Dersimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Şeytanı aeyhillanenin huzurdan kovulup mühlet istedikten sonra allahımıza verdiği cevap şöyle oldu
قَالَ فَبِمَٓا اَغْوَيْتَنٖي لَاَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقٖيمَۙ
قال: iblis dedi
فَبِمَٓا اَغْوَيْتَنٖي
Sen beni şaşırttın
Yani ( Eğer sen bana bu emri vermeseydin ne güzel yaşıyorduk bu emirle benim aklım karıştı; evet bu ana kadar yaradılışı cin olan şeytan hiç bir Emirle muhatap olmamış bu ana kadar yaptıkları ibadetler hür iradesi ile olmuş…
Emir ise bir imtihandı malesef kazanamadı)
Dönüp kendimize bakacak olursak biz de bir Emre muhatap olduğumuz da nefsimize ağır gelir en basitinden yaşça bizden küçük olan bir kişi bizden bir şey talep ettiğinde ve bunu emrivaki gibi söylediğinde nefsimize ağır gelir,veya rütbece kıyas ederiz o kim ki benden bunu istiyor veya o kim ki bana bunu söylüyor gibi kendimizce karşı tarafa bir makam verip kendimizi ondan üstün görerek kibre gurura girmiş oluruz. Bu ahlakı zemimedir Şeytanın ahlakıdır ki bir an evvel bundan kurtulmak gerek…
Sen beni şaşırttın dedikten sonra Hazreti Allah’a şöyle söyler; Madem ki sen beni şaşırttın işte ben de o zaman
لَاَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقٖيمَۙ
İşte o zaman ben de onların doğru yollarına oturacağım.
Araf suresi ayet: 16
ثُمَّ لَاٰتِيَنَّهُمْ
Sonra onlara geleceğim ( Yaklaşacağım )
{onları senin yolundan şaşırtmak için çeşitli tuzaklarla geleceğim}
مِنْ بَيْنِ اَيْدٖيهِمْ ; önlerinden
وَمِنْ خَلْفِهِمْ ; arkalarından
وَعَنْ اَيْمَانِهِمْ; sağlarından
وَعَنْ شَمَٓائِلِهِمْؕ; sollarından
Şeytana aleyhillanenin vesveseleri önünden arkasından kısaca her cihetten gelmesinin farklı farklı çeşitleri vardır bunların hepsini burada izah etmek belki çok uzun fakat kısaca Bir misal ile izah edecek olursak bizi yoldan çıkartmasının en basit bariz net örneği Hazreti Allah’ın rahmeti ile kandırıyor olması
-Şöyle ki; Bu kadarcık günahtan ne olacak Hazreti Allah’ın rahmeti çok geniştir seni affeder
-Veyahut bu dünyaya bir kere geldin gençliğini yaşamayacak mısın bir kereden bir şey olmaz Allah büyüktür Allah kulunu affeder.
⁃ Senin günahın Allahın rahmeti yanında hiç kalır bu küçük günahtan bir şey olmaz
Diyerek küçük günahları işlete işlete büyük günaha oradan da içinden çıkılmaz bir hale sürükleyip o kulu ümitsizlik batağında boğar, böylelikle kul ümitsizliğe kapılır halbuki kul böyle de olsa Allah’tan rahmetini ümidini kesmemesi gerekir Allah’ın rahmeti büyüktür diye diye büyük Günah işletip artık sen iflah olmazsın Allah seni affetmez kesin cehennemliksin diyerek Allah’tan ümidini kesmekti asıl amacı…
Mümin bu konuda çok uyanık olmalı…
Bunun üzerine şeytan şöyle söyler…
Hz Allah’a hitaben İşte o zaman sen de;
وَلَا تَجِدُ اَ كْثَرَهُمْ شَاكِرٖينَ
“Onların çoğunu Şükredici olarak bulamazsın”
Buradan anlıyoruz ki bir insanın şeytana uyup onun hilelerine kapılmasının onun sağından solundan önünden arkasından gelip tuzaga düşürdüünün en büyük alameti bir kişinin Hazreti Allah’ı unutup onun verdiği nimetlere şükür etmeyişidir…
“Şükrü unutan Allah’ıda unutmuş olur…”
İnsan her an şükür üzerine olmalıdır bildiğimiz ve bilmediğimiz Hazreti Allah’ın bize vermiş olduğu bütün nimetlere şükür etmek gerekir…
Şeytana aleyhillanenin yoldan çıkmış sapkınlığını ziyadeleştirmiş ve inadında ısrar eden kibrinden geri dönmeyen bu çirkin tavırları üzerine Hazreti Allah şöyle buyur;
قَالَ اخْرُجْ مِنْهَا مَذْؤُ۫ماً مَدْحُوراًؕ لَمَنْ تَبِعَكَ مِنْهُمْ لَاَمْلَـَٔنَّ جَهَنَّمَ مِنْكُمْ اَجْمَعٖينَ
قال
Hz Allah dedi;
اخْرُجْ
Çık
Hazreti Allah burada yuh oruç kelimesini kullanıyor bir önceki dersimizde ifade ettiğimizde o ayette dikkat ederseniz فَٱهْبِطْ kelimesini kullanmıştı yani Hazreti Allah huzurundan kovmadan bir fırsat daha vermişti öncelikle kendisine verdiği makamı almış fakat huzurundan kovmamıştı aslında bu ona tövbe etmesi için bir fırsattı, Fakat o fırsatı değerlendiremeyip bu kötü ahlakında ısrar etti.
Bunun üzerine Hazreti Allah;
Sen şu anda kibirlisin ve bu kibirle bu makamda duramazsın فَٱهْبِطْ “fehmiyle” sana verdiğim makamdan in demişti fakat şeytan aleyhillane kibirinde ısrarcı olunca اخْرُجْ “fahruc” artık çık git sen bu makamda bu yerde de duramazsın dedi…
Öyle çık ki
مِنْهَا مَذْؤُ۫ماً مَدْحُوراًؕ
O bulunduğun yerden yerilmiş ve kovulmuş olarak çık…
(Sen artık övünen değil kınanın ve kovulmuş birisin)
O zaman bende;
لَمَنْ تَبِعَكَ مِنْهُمْ
kim ki sana tabi olursa ;
( Sana uyar senin yolundan gider senin tuzaklarına dikkat etmez düşerse)
لَاَمْلَـَٔنَّ جَهَنَّمَ مِنْكُمْ اَجْمَعٖينَ
Onların hepsini cehenneme dolduracağım…
İblisin zamanla Serbest ibadet etmesi ve sonrasında imtihana tabi tutulduğunda neticesini gördük gördük.
Şimdi Hazreti Allah İblis de olduğu gibi bir benzeri ile Hazreti Âdemi muhatap ederek onu imtihana tabi tutmak istiyor bakalım Hazreti Adem bu imtihan neticesinde nasıl davranacak sonuç ne olacak?
Sonra Hazreti Allah adem aleyhisselama dediki;
وَيَٓا اٰدَمُ اسْكُنْ اَنْتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ فَكُلَا مِنْ حَيْثُ شِئْتُمَا وَلَا تَقْرَبَا هٰذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الظَّالِمٖينَ
Ey Âdem! Sen ve hanımın cennette yerleşip dilediklerinizden yiyin. Ancak şu ağaca yaklaşmayın! Sonra zalimlerden olursunuz.”
Sonra zalimlerden olursunuz demesi yani daha öncesinde şeytanla aleyhilanenin onların düşmanı olduğunu bildirmiş sakın ola ki ona uyup onu dinleyip bir hata etmeyin işte o zaman kendinize kötülük etmiş olursunuz diye ikaz da bulunmuştu….
Bir sonraki dersimizde Adem as’ın imtihanı ve onun neticesinde davranışını yazacağız inşaAllah